Mie-bøgerne

Mie-logo“…Stjernekys er ren og uforfalsket realisme fra pigekamrene….Det hele fortælles i et nøgternt og registrerende sprog, der i hvert fald ikke vil skræmme læsere af hankøn bort…Line Kyed Knudsen er god til at underspille klynk og ynk. Og så har hun masser af tid. Det er en historie, man kan putte sig ind til, mens luften svirrer af sms’er og stjålne øjekast. Dramaet sidder i hjerteregionen. Persongalleriet er stort og afvekslende, og pigernes indbyrdes forhold er beskrevet med mere varme og færre knive end normalt. Når forfatteren skriver om musik, bliver hun varm i mælet. Der er en tydelig pointe i, at Mie og Casper rammer hinanden på et punkt, der er usynligt for de fleste. Der hvor musik og magi bliver til ‘Stjernekys’. Og den sang, de spiller, er aldrig blevet spillet før.” Steffen Larsen, Politiken.

Mie-bøgerne består af tre samtidsromaner. De handler om pigen Mie, der starter i gymnasiet. Om hendes usikkerhed omkring at være god nok- Om hendes nye veninder Sandra Gry. Og hendes gamle veninde Laura. Om gutterne fra Albertslunds mest populære band. Om kærlighed. Om had og jalousi, og om at blive voksen.

Fra 13 år.

Stjernekys, 330 sider, Gyldendals forlag 2004
Mie er 15 år og alt for almindelig. Men da hun starter i gymnasiet, begynder der at ske noget i hendes liv. Hun får nye, anderledes venner; hun forelsker sig (ligesom alle andre piger) i gymnasiets skønneste fyr; hun får lejlighed for at dyrke sin store interesse for sang og teater – og begynder for alvor at drømme om at blive sangerinde (eventuelt i det band, hvor mr. Skøn er forsanger…); og så får hun lavet totalt kludder i forholdet til sin bedste veninde. Laura.

Lyden af vinger, 349 sider, Gyldendals forlag 2006
Mie er blevet kæreste med Casper. Det er blevet sommer, og sammen spiller de i bandet Off the Record. Mie er forelsket til op over begge ører og er først langsomt ved at begynde at tro på, at Casanova-Casper virkelig er hendes – og kun hendes – kæreste. Men alting går ikke som Mie forventer. Drengene vil gerne have Tue og Frida med i bandet, og der bliver vendt op og ned på alting i Mies liv.

Sangen fra hjertet, 306 sider, Gyldendals forlag 2009
Mie er kæreste med søde, smukke Oskar, og det er fantastisk – bortset fra, at han går på en danseskole i London. Og det er ikke let at være kæreste på afstand. I hvert fald ikke for Mie. For Casper spøger stadig, selvom det blot er venner nu. Mie ryger helt ned i kulkælderen, da hun en dag kommer til at dumme sig så meget, at alt i hendes liv bliver dramatisk forandret fra den ene dag til den anden.

“Vi har i de sidste par år haft et mega stort udlån  af Line Kyed Knudsens

to velskrevne ungdomsbøger Stjernekys og Lyden af vinger.”

Albertslund biblioteks børneblog.

Ti ting du ikke vidste om Mie-bøgerne:

  1. Det var Gyldendals forlag, der i 2003 opfordrede mig til at skrive en ungdomsroman: ”Bare tænk på 80´ernes Hanne Vibeke Holst, Claus Lynggaard og Tine Bryld,” sagde de, ”og bare tag udgangspunkt i dit eget liv.” – Det gjorde jeg så.
  2. Første udkast til Stjernekys fik jeg lov til at skrive om: ”Mie er lidt for ond, hun skal være sødere, ellers kan vi ikke holde med hende,” sagde redaktøren – så skrev jeg bogen om… og den blev dobbelt så lang.
  3. Da min redaktør så det nye manus, som jeg personligt afleverede i hard copy, virkede hun meget skeptisk (som om jeg ikke havde lært det der med at skære ind til benet) men bogen blev alligevel antaget uden flere omskrivninger.
  4. Mie-bøgerne er delvist selvbiografiske. Men KUN delvist! Fx var jeg bestemt ikke lige så god til at synge og komponere, som Mie er.
  5. Min mor mener, at bøgerne er 100 procent selvbiografiske…
  6. Bøgernes slutning var de sværeste, fordi jeg ikke ville skrive Mie ind i en prædefineret rolle som en pige, hvis største drøm er at finde den eneste ene.
  7. Det gik op for mig, at jeg ikke kunne skrive normativt/manipulerende, litteratur skal komme fra forfatterens hjerte – det er min opgave at give mit blik på, hvordan verden ser ud – ikke at ændre den. Så det endte med at kærligheden sejrede, samtidig med at Mie stadig fremstod selvstændig og uafhængig – hun blev ikke reddet af prinsen på den hvide hest.
  8. Når jeg tænker tilbage på min egen gymnasietid er minderne blevet til en rodet blanding af Mie-bøgerne og min egen virkelighed. Nej, jeg var ikke med i et band, der hed Off the Record, men jeg drømte om det…
  9. Stjernekys fik vildt gode anmeldelser og blev kaldt for en samtidsroman; Weekendavisen kaldte den yderligere for mesterlig. Selv Steffen Larsen fra Politiken var begejstret. ”I tonernes verden: Uforfalsket realisme fra pigekamrene,” skrev han.
  10. Efter 985 bogsider kunne jeg mærke, jeg havde jeg skrevet nok om Mie. En ny provokerende første persons fortæller i nutid begyndte at gøre oprør mod den lidt selvretfærdige og 17 årige Mies tredjepersons fortæller i datid. Det var Stella-bøgerne, der bankede på. Og hurra for det!